.....

  1. DOWNLOAD RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN & MODUL PJ, PK , MATEMATIK KSSR TAHUN 4 2015 MELALUI SCRIBD
  2. RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN PJ & PK & MATEMATIK DAN MODUL DI SLIDE SHARE TAHUN 2015
  3. RPT KSSR PJ Tahun 4 2014
  4. RPT KSSR PJ/PK tahun 1, 2 , 3, 4 |2014| - ON SCRIBD
  5. RPT PENDIDIKAN JASMANI (kssr)TAHUN 3 2014
  6. RPT PENDIDIKAN KESIHATAN (kssr)TAHUN 3 2014
  7. RPT KSSR MATEMATIK TAHUN 2 2014
  8. RPT PENDIDIKAN KESIHATAN (kssr)TAHUN 1 2014
  9. RPT PENDIDIKAN JASMANI (kssr)TAHUN 1 2014
  10. RPT PENDIDIKAN KESIHATAN (kssr)TAHUN 2 2014
  11. RPT PENDIDIKAN JASMANI (kssr)TAHUN 2 2014
  12. LANGIT TAK SELALU CERAH
  13. PERMOHONAN KEMASUKAN KE INSTITUT PENDIDIKAN GURU (IPG) 2013
  14. VIDEO METEORIT TERHEMPAS DI RUSSIA
  15. Siapakah CHEGU FATIN ni ?
  16. KEBAKARAN DI TAMAN PERUMAHAN AWAM TANAH MERAH,JITRA
  17. Maharaja Lawak Mega 2012
  18. GAMBAR & VIDEO | PALESTIN DISERANG ISRAEL
  19. KONFLIK PALESTINE DAN ISRAEL
  20. Gambar & Video Taufan Sandy : New York Hampir Tenggelam (peringgatan Allah)
  21. HARI ANUGERAH CEMERLANG SKBBSB 2012 - Permata Gemilang
  22. APABILA FAHAMAN SYIAH MENGUASAI DIRI !!!
  23. From Liyana Adnan: Saya Minta Maaf |untung laa sape jadi cikgu.. |
  24. Semangat Merdeka dari murid-muridku
  25. Seni Rambut || water balloon hair
  26. Maklum balas || Khas untuk Liyana Adnan : " Untung laa sape jadi cikgu " |
  27. Bapak Segala Meriam ONLY in Kuala Kangsar
  28. "Kerja aku gosok gigi badak "
  29. TIPS DIET IKUT DARAH
  30. Angkasawan Neil Armstrong meninggal dunia
  31. Nasyid Dangdut
  32. Aku Rindu PadaMU Ya Rasulullah
  33. VIDEO||Mr Bean (Rowan Atkinson) Opening Ceremony - London 2012
  34. Bangladesh can't help Rohingya: PM Sheikh Hasina
  35. Promo Twilight Raya 2012
  36. BONUS HARI RAYA
  37. wordless:tepi kain
  38. Happy Born Day MY Fren
  39. Salam Ya Ramadhan
  40. Kenali Hackers
  41. Mata Pelajaran PJ dipinggirkan
  42. KEDUDUKAN SEMASA EURO 2012
  43. Roti Meriam Sempena EURO 2012
  44. Jadual Perlawanan EURO 2012"
  45. Tsunami Lagi Dekat Penang !!!"
  46. Penyokong B.E.R.S.I.H kena sound wei !!!"
  47. 6 Gempa Bumi DIcatatkan Hari ini"
  48. KERJAYA GURU : Lisa Surihani akui kerjaya guru lebih mencabar"
  49. Gelaran Doktor pada DR. Rozmey di Tarik Balik"
  50. Pertembungan 2 Alam"
  51. SAFEE SALI MENUNAIKAN IMPIAN "BUDAK BADAN BESAR"
  52. MY Convocation DAY
  53. Hari Terakhirku - Original BY AlangKhoma
  54. Gambar : Kem Kepimpinan Pengawas SK Bandar Baru Sungai Buloh (Sebelum)
  55. Roadblock Malaysia Vs Roadblock Luar Negara
  56. Pekerja KFC Bergaduh Dengan Pelanggan
  57. Chipita sudah sampai Kedah
  58. WORDLESS 19:"HARI"
  59. Sayangnya binatang ini kepada tuannya...
  60. Bahagian 1 : Siapakah nak uruskan Jenazah Ibu Bapa Kita wahai anak-anak ?
  61. Video : Kesian tapi lucu ! Marah sampai tercabut gigi
  62. Jutawan Bola Sepak Pertama Malaysia - Safee Sali
  63. Dulu Kelantan Sekarang Selangor
  64. Jadual Ceramah Ustaz Azhar Idrus untuk bulan 2
  65. Video ceramah di Masjid Shah Alam
  66. Renungan Bersama : Soal jwb Ustaz Azhar Idrus malam ni: 26 soalan kesemuanya.29.01.2012
  67. Renungan Bersama : Realiti Seorang Guru Di mata Masyarakat sekarang
  68. Ustaz Azhar Idrus datang Shah Alam
  69. Gaji Kakitangan Awam Februari 2012 Ikut Gaji Sistem Saraan Malaysia (SSM)
  70. Kenapa kita tak pandang meninggalkan SOLAT sebagai satu jenayah ???
  71. Perkhidmatan pemasangan UNIFI
  72. Benda pelik ???
  73. Anwar Vs Najib berdebat
  74. Simbah kakak dengan air panas
  75. Bayi mati tercampak
  76. Malaysia Layak ke final
  77. Adakah pengadil perlu dipersalahkan ???
  78. Lelaki peluk manyat teman wanita
  79. TIPS : MENGENAI ASPEK PENGADILAN DARI BEKAS PENGADIL FIFA KITA..-SUBKHIDDIN MOHD SALLEH-
  80. Makan FB,tido FB
  81. Rintihan Sayu Fifi
  82. Kepala berkecai kena mercun
  83. Polis Siasat Pelajar IPT jual Baucar
  84. Aku Perlukan Boyfriend
  85. Gempa kuat landa selatan Pulau Fiji
  86. 15 nelayan Filipina maut ditembak
  87. Baucer Buku RM200 1Malaysia. Wajarkah Dijual Semula Sesuka Hati?
  88. Keadaan rumah pemilik FERRARI
  89. Eskelator penduduk setinggan !!!
  90. Video:Maradona vs pele
  91. Video:Lelaki Kena Belasah Sebab Tak Mahu Berasmara
  92. Baucer Buku Di Jual di MUDAH.my
  93. Adik pemain badmiton negara ditikam
  94. Tonton Tv Online
  95. Penempatan PTD Dalam Sistem Pengurusan di Kementerian Pelajaran? Apa Pendapat Guru-guru?
  96. Gelombang Ombak Rindu
  97. Pasukan Senior Swit.- Nurul A’in Wahida Abu Bakar | EX-IPG KKB
  98. wordless # 18 - Alhamdulillah
  99. Atlet pecut Perancis yang bakal menggegar dunia Olahraga - CHRISTOPHE LEMAITRE
  100. |video| wanita kena tikam 70 kali tak mati x18sg
  101. Video kematian Izwan Pilus di hospital
  102. Izwan Pilus Meninggal Dunia Akibat Jangkitan Kuman Dalam Paru Paru
  103. Hari Pertama Aku Di SK BANDAR BARU SUNGAI BULOH
  104. KISAH MALAM PERTAMA !
  105. Gambar Isteri Di Ranjang Bersama Lelaki Lain Punca Penceraian Hattan?
  106. Lagi Kes Dekat China, Perempuan kena Tikam Depan Orang Ramai
  107. Persediaan perkara-perkara penting sebelum posting/lapor diri
  108. Info Kesihatan : Hilangkan Tekanan Dengan Sperma untuk Wanita?
  109. Apabila Kanggaroo Masuk Pekan |Video|
  110. Baru 4 Tahun Dah Berasmara di Tempat Terbuka ... Dunia ! Dunia
  111. Gambar Ustaz Azhar Disamakan Dengan Yahudi!
  112. Video:Perempuan kena belasah dalam bilik
  113. "KEMALUAN" lelaki putus

Saturday, September 1, 2012

Home » , , , » Maklum balas || Khas untuk Liyana Adnan : " Untung laa sape jadi cikgu " Home » , , , » Maklum balas || Khas untuk Liyana Adnan : " Untung laa sape jadi cikgu "

117
Komen
Maklum balas || Khas untuk Liyana Adnan : " Untung laa sape jadi cikgu "

Salam...

Entry ini bukan untuk memarahi atau untuk menyinggungkan perasaan sesiapa tetapi untuk membuka minda seseorang yang tidak berfikiran jauh atau hanya berfikir dalam kotak sahaja walhal mempunyai tahap pendidikan yang tinggi dalam pelajaran. Sedih kalau ada yang berfikiran seperli insan yang bernama Liyana Adnan. Mungkin anda semua tidak mengenali siapa insan yang saya sedang perkatakan ini.

Sebelum anda meneruskan bacaan anda, saya ingin bertanya kepada anda siapakah yang memberikan rezeki kepada kita? Mestinya anda tahu. ALLAH swt yang memberikan. Adakah rezeki itu datang sendiri? Semestinya kita perlu mencarinya, tidak kisahlah bagaimana cara sekali pun yang penting ia halal dan tidak datang dari sumber yang haram. Islam menggalakkan umatnya berniaga kerana perniagaan itu tidak kiralah kecil ataupun besar mampu mengubahkan hidup seseorang dari kehidupan biasa-biasa kepada khidupan "luar biasa". 

Berbalik kepada topik asal, saya ambik sedikit petikan dari saudari Liyana Adnan" gaji basic je dah almost 2K, tu pun paling sikut la kot, tak masuk elaun-elaun tambahan lagi. Seriously untung kerja masuk pukul7.30 pagi balik pukul 4.30 petang(tu pun paling lambat) selalu pukul 2 je cikgu-cikgu dah balik takde keje nak buat. Kalau nak dibandingkan dengan operator kilang yang kerja 8 jam or 12jam, 7 pagi masuk, 7 malam baru balik... gaji? basic 7 ratus++ overtime dapat la dalam 1.6k, untunglaa sapa jadi cikgu..oh, aku banding dengan operator ok bukan dengan engineer mahupun manager... yang pergi gelap balik pun bergelap jugak."  Liyana Adnan 28 ogos 2012  . Untuk pengetahuan saudari, adakah kamu terfikir adakah bagaimana guru berfikir untuk membentuk seorang kanak-kanak kepada  manusia yang mampu membaca, mengira? Kamu ingat guru balik kerumah tidak perlu membuat kerja apabila pulang kerumah?Walaupun awak cakap kami pulang awal kami punya masa kerja pendek. Adakah kamu fikir tanggungjawab guru untuk hari esok? Seorang guru tidak akan berhenti berfikir dan menyediakan keperluan pembelajaran murid  kerana muridnya mempunyai pelbagai latar belakang yang berbeza dan perlu membuat anak-anak muridnya faham apa itu NO 1,2,3 apa tu car, building, school, apa itu larian 100meter, lompat jauh? Boleh awak buat semua ini? Kenapa awak perlu bandingkan  kami dengan operator? Siapakah client Operator dan siapakah Client kami sila jawab.

Ok, untuk yang kedua pasal cuti banyak and kerja half day, ok untuk pengetahuan saudari, kamu ingat cuti kami duduk relex goyang kaki, setiap sekolah di Malaysia ini mempunyai pengurusan dan perancangan tahunannya sendiri. Terdapat guru-guru yang sanggup korban masa dan cuti bersama family datang sekolah semua kerana murid contohnya untuk merealisasikan Kecemerlangan keputusan UPSR khas untuk guru-guru yang mengajar matapelajaran teras. Bagi guru sukan pula spentkan masa sepanjang 7 bulan pertama untuk murid tidak kira cuti pagi petang datang ke sekolah untuk untuk murid? Adakah kami ini tidak menjalankan tugas?? Cadangan  Datuk Wee Ka Siong guru kerja 9jam sehari. Tak payah la benda tu dah lama kami buat ada kami mintak suruh bayar overtime??? tapi ini yang awak kata kepada kami "aip, ceyana, keihlasan seorang guru tak boleh dipertikaikan, kang cikgu tak halalkan semua ilmu yang dia bagi baru tahu!"-aku nak bidas, kalau tak nak halalkan..nampak sangat dah mengajar tu tak ihlas." liyana adnan 28 Ogos 2012. Awak nk tau ini lah realitik kerja sebagai seorang guru click sini la wei realiti seorang guru.

"cikgu cikgi ni siap mengupdate blog, jual barang online, bukak bisnes sana sini, bukak butik and macam-macam lagi..and yang paling tak boleh blaaahhhhhhhhhhhhh...cikgu-cikgu bukak pusat tuisyen sendiri. ok, yang ini paling tak best bagi aku. ye la..kalau kat sekolah, kenapa tak nak bagi all out?" Liyana Adnan 28 ogos 2012. Ok macam ni la saudari Liyana yang bijaksana. Nak tanya kami guru ni mesin, robot? Kami ni tidak ada hobby? kami ni tidak ada minat ke? Kenapa kalau kami kerja guru tidak boleh mewawasankan diri? Kenapa kami tak boleh update blog ke? Fikir dulu saudari sebelum anda memhemburkan kata-kata macam tu kepada kami. Biarlah kami nak buat semua itu asalkan kami tidak lari daripada kerja hakiki kami. Kami menjalankan tugas yang diberikan oleh kementerian dan disampaikan kepada client kami. Anda tahu apa itu perkeliling? kalau awak tak tahu awak jangan sembang pasal kerjaya sebagai seorang guru. 

Why must u said  kepada guru-guru sekalian, please la..stop baca blog, stop main facebook, stop buat tuition kalau niat nak cari wang tambahan dan bukannya nak memajukan anak bangsa, stop la jual shawl, jual supplement bagai.Liyana Adnan 28 ogos 2012.. Insyallah kalau anda dah berkahwin anda akan tahu bagaimana lelaki anda mencari nafkah kepada anda nanti ayat ini akan bermain dalam fikiran anda nanti " bang kita kena cari duit tepi la bang gaji kita tak cukup la kalau nk hidup lagi senang " percaya la cakap aku ni. So, bagi seseorang yang berfikiran waras tidak berfikirkah anda untuk hidup lebih senang dari kehidupan sekarang. 

Nak lagi best tengok sini My pren punya agak cili sikit lah berbanding saya.

Setakat ini dulu lah nanti kita sambung lagi... Melayan orang jahil tentang sesuatu adalah perkara yang membuang masa je....sebab dia ni dilahirkan keluar dari perut mak dia dah sedia pandai,tak kenal sapa tu cikgu,orang lain lahir menangis,dia lahir terus pandai baca buku,untung lah mak bapak dia yang tak perlu habiskan duit nak sekolahkan anak...daripada layan orang mcm tu,lebih baik layan detective conan....tak menyakitkan hati orang lain...

P/s: Bukan marah tetapi peringatan, maaf tak pandai berbahasa.


117 comments:

Rokiah Wandah said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

manusia memang suka bercakap dengan hanya melihat tapi tak pernah letak diri dalam situasi tu . manusia hanya tahu bercakap bercakap bercakap perihal orang lain . sabar ye cikgu , yang pastinya setiap cikgu ada pengorbanan n sumbangan masing2 . tanpa cikgu siapalah kita hari ni . :)

AmirahSM said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ya Allah, rase nk cepukkkk jeeee org bernama liyana tuu. dia tidak tahu kesusahan mendidik seorang manusia

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Terima kasih Chegu Abbas diatas maklum balas yg diberikan berkenaan kenyataan yg dikeluarkan oleh blogger Liyana Adnan. Buat pgetahuan Cik Liayan Adnan, kerja sorg guru ni x smudah yg saudari fikirkan. Hidup kami sntiasa memikirkan bagaimana utk melahirkan anak2 murid & pelajar yg mmpunyai mentaliti kelas pertama. Client kami manusia. Bknnya kertas kerja mahupun mesin. Andainya murid yg kami bentuk tidak berjaya, bnda ni sedikit sebanyak memberi kesan kpd diri kami. Niat bekerja & mndidik ikhlas kpd Allah. Ttapi apakah perasaan Cik Liyana andainya dipertemukan dengan pelajar yang malas belajar, bersikap kurang ajar, berani mengugut guru malah diserang oleh ibu bapa pelajar sndiri seandainya mgambil tindakan disiplin terhadap pelajar spt ini demi? Hukuman diberi bersikap mendidik dan memberi peringatan, bukannya sesuka hati utk melepaskan geram. Mcm ini laa Cik Liyana... Sy bkn nk bcakap bnyk @ nk berlagak pandai, tp sblm Cik Liyana nk memberi komen @ mengeluarkan kenyataan berkenaan guru, Sy nk Cik Liyana masuk sendiri dlm bidang pendidikan & alami apa yg dialami oleh guru2 itu sendiri. Andainya diberi peluang, apa kata jika Cik Liyana menjadi Guru selama 5 bulan. Dlm 5 bulan itu sahaja, Sy rasa Cik Liyana akan sedar ttg kesilapan kenyataan Cik Liyana. Wallahualam...

PeRmAtA bIrU said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya sokong maklum balas nih... bukan senang menjadi guru... guru balik ke rumah membawa balik semua anak2 muridnya dalam fikiran... operator kilang balik umah melantak tdo... x bawak balik mesin pon.. hurm...

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hidup abbas..hidup abbas...hidup abbas..aku nak komen kat cik ceyana tu tpi x boleh pulak...ce try plak dy pegi ngaja sebulan dahla kat sekolah...ngaja kelas aku...gaji engineer bapak mahalnyer...jgn sombong sgt...

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

YUp... tp itu ckg2 yg aliran perdana.. ce bg dia pra, pemulihan or pendidikan khas.... mau pening seminggu... hihihih.. ape pun kepde semua ckg2 di luar sbr aek... :)

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Nk tambah sikit.... Pernah x engineer penuhkan kereta diorang ngan budak2 yang lencun dan berbau masam after game sports.... Ni je soalannyer... N baru basic je soalan ni... Aishy.... I love to be a teacher

liyana adnan said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Assalamualaikum.
sebenarnya saya ada mengupdate entry kenyataan maaf, tapi saya tetap dikritik hebat oleh para guru.
maka saya mendelete blog saya.

disini,saya dengan rendah hati ingin memohon maaf kepada semua guru yang terasa hati dengan saya.

sekali lagi, saya memohon maaf dan saya berharap para guru dapat memaafkan saya. saya sedar akan kesilapan saya.

terima kasih dan assalamualaikum.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Aku suker ayat cili berapi tu...hihihi,mak pak dia pun pandai terus gak kot,yenadeee....apa punya jenis org la,suker pertikaikan rezeki org laen,keroje mmg nampak senang,tangungjawab n mendidik tu yg payah tuuuu,pompuan ni tak kawin lagi no,sok dah ada anak hang tau la lagu mana nak didik anak,tuhan balas balik tiap apa yang hang cakap,bungkuih la hang nanti,amin

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dh bt entry mntak maaf tp still berbau "bongkak"...

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

walauun aku xposting ag..tp spnjang msa aku bpraktikum nie fuuhhhh dasat gak keja2 yg da kt skolah..nk kna bt itu..nk kna bt ini...bkn snunk nk ngajar...tribute kpd cikgu abbas kna mereflek dgn jayanya skali...

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

walauun aku xposting ag..tp spnjang msa aku bpraktikum nie fuuhhhh dasat gak keja2 yg da kt skolah..nk kna bt itu..nk kna bt ini...bkn snunk nk ngajar...tribute kpd cikgu abbas kna mereflek dgn jayanya skali...

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ms keluarkan kenytaan x pk cgu2 berasa ke x.. Cuba ko mgajar kat SBP, tgk kau tahan x.. Aku sngup tgal ank myusu badan sbb kem ngn peljar smpai 10 - 11mlm... Memang budak ni kluar perut ibu terus pandai... Pandai sgt2

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya dulu adalah seorang engineer sblm menjadi pendidik. pada saya kesibukan kerja same je cume bidang lain2. ape2 pun siapalah kita tanpa seorang yg bernama guru. terima kasih guru2ku.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya berdoa semoga cik yana dijodohkan dgn guru...amin..:)

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

liyana tu jeles kot... sbb die bodoh tak pat jdi cikgu..ingat nak jadi cikgu senang ke.. skrg ni, maunye kne jadi pelajar cemerlang skolah bru leh lepas interviu..

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Life as a teacher is not like wut u think cik lyana... My parents are teachers n i knw how they wentthrough their work as teachers... N i'm inspired by them... Jgn perlekehkan keje ckgu... Just put urself in our shoes n u akn tau yg 24hrs tu is not enough for us... N one more thing, jgn nak bandingkan keje ckgu with other occupation... Itu rezeki masing2..sume org berhak tentukan ape yng die nak dlm idup. Tnpa ckgu la kite ni xkan jadik ape yg kite jadik skang ni...

Miss Sara said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

setuju dgn cikgu. walaupun cikgu sekolah kerajaan ke, sekolah private ke, even tadika sekali pun tak ada yg senang. minda kita memikirkan hal murid2 24 jam berjalan. nak pikir jd lebih kreatif, lebih sabar, lebih tekun supaya anak org lain boleh pandai. ingat senang ke nak curah segala kasih sayang ilmu tu kat anak orang?

Ateyn Bella said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saya yang bakal cikgu ni pon sentap bila bace entry tu. and saye buat entry ni sebelum saye taw pasal entry tu. happy reading !

http://ateyn86.blogspot.com/2012/07/being-teacher.html

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

saudari cik liyana dah mintak maaf walaupun mcm xbrape suka nk mintak maaf.jadi kita guru2 ni,maafkan dia atas kesilapan pendapat dia berkenaan dengan kerjaya seorang guru,kami bukan mahu menghukum tetapi sekadar menyampaikan perihal kerjaya kami yang sememangnya membawa kerja balik ke rumah..(xde OT tu,wat balik sbb nk settlekan) lau sbut pasal OT,memang 24 jam kami OT la senang crite.jadi,cuba fikir dlu sblum memberi pendapat dan jgnlah selalu berfikiran negatif dalam memberi pendapat.wassalam

cikgunabil said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

jadi cikgu realitinya bukan senang..
banyak makan hati dengan murid, tahan sabar dan kuat semangat..
niat cikgu nak mengajar, persedian dan dibuat untuk murid..
bila masuk kelas murid2 buat perangai dan tak hargai...apa rasa..?
situasi macam ni dihadapi cikgu hampir setiap hari sepanjang kerjayanya..

kalau berani, try jadi cikgu..?
dan rasa sendiri pengalamannya..?

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Slm.cik liyana.sy bkn seorg guru.tp,ape yg cik liyana post tu,mmg membangkitkan kemarahan semua org..sbb tu,ape yg kte nk post dlm dunia internet nyh,kne pk dlu sbelum post..bg sy,semua profession ada pengorbanan msg2..tanpa guru,siapalah kte,kan.mgkin ari nyh kte jdik org yg x bguna.who knows.so,dlm proses kte m'besar nyh,semua org sgt b'jasa pd kte.ape tah lg guru.kli nk kre bape ari,jam,min,saat dia ngaja kte,mmg x t'kre la..huhu.ape yg awk post tu,mmg xkn hilang d ingatan. .Ma abah sy cgu. .It's hard to b a good tcher.n sy pcaya,nk jdik seorg engineer yg bgus,x curi tulang etc,ssh jgak,kn.nyway,ma abah sy maafkn awk.tp dgn syarat.jadi lah org yg berguna pd bangsa,agama,negara. N belajar lah utk berfikir dgn lbg matang.smoga hidup kamu berjaya. .

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ade ke same kan cikgu dengan operator??
nampak sangat engineer liyana nih tah ape2..
sape la yang jadi cikgu dia ni..nak je aku hempuk2..

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Memang cikgu tak boleh ditegur... habis 2 ingat 2/3 penjawat awam suka sgt ke.penjawat awam lain pun nak time base, masa sbpa dia saje yg naik beratus2, nak laksana punch card 7.30 - 4.30 melawan. Benda nie timbul sebab cikgu telah meminta yang bukan-bukan macam terlalu lembik. kalau nak kira yang mula ngajar dulu bukan start dari sekolah tapi start dari tadika yang ajar a,b,c,d. pastu kat universiti lecturer yang ajar untuk jadi doktor,engineer,peguam.bukan nak memburukkan cikgu, tapi sekarang nie nampak ramai sgt cikgu buat kerja luar hingga mengabaikan tugas hakiki. saya takut generasi yang lahir dari sekolah masa kini tidak betul-betul berkualiti dan menjadi seperti yang diharapkan. Kepada cikgu yang bagus saya ucapkan tahniah dan terima kasih. andalah sebenarnya dapat dianggap sebagai lilin yang membakar diri demi kecerahan masa hadapan anak muridnya.peace.

nina said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Anonymous

orang yang bercakap tu pernah mengajar ke? yg ckg2 marah tu sbb ceyana tu sesedap mulut je kate keje ckg tu senang..

korang tak puas hati kenapa cikgu keje setengah hari je? sbb kami bukan duduk menghadap laptop je. kami mengajar berdiri, berjalan2 cek keje bdk dengan suara kene kuat lg.. korang try berucap kt dlm mjlis sambil jalan2 selama 4jam berturut2 tgk semput ke x..

kalau tak percaya sila cuba.. memang ada cikgu2 yg asyik mc n escape tugas je tp bilangannya kecil. menurut pengalaman saya kurang daripada 10% guru yg sedemikian. jgn hnya jumpa dua-tiga org mcm 2 terus pukul rata semua cikgu mcm 2..

kat tadika ko duduk berapa tahun? dua tahun je kan? universiti pulak? kalau degree empat tahun je kan?

dengan cikgu? sk rendah cmpur menengah 11tahun, so? pikir la sndiri..

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hahha..tergelak baca komen atas ni.. Kenapa orang suka pertikaikan kerja cikgu ye.. Pastu kutuk2 cikgu. Korang x pernah belajar kt skolah ke..ke kt skolah korg bdk maslah. That y la korg benci betul dgn cikgu.x kan la dlm bnyk cikgu kat skolh korg x de cikgu yg korg syg. Ce korg bayangkn korg mengata mcm ni pastu cikgu kesayangan korg tu baca..apa perasaan dia...mesti dia sedih kan. Sebab cikgu2 sentiasa anggap korg ni sbg ank2 dorg. Cuba org kata mengata + kutuk mak ayah korang. Sure korg melenting..btol x....sebab tu cikgu2 sentap bila ada org mengata profesion kami ni. Yalah...bak kata orang tua2.anak tak sedar dek untung.....Bila kami balik skolah awal org mengata..tapi tak pernah ke mereka fikir setiap minit yang cikgu ada walau di skolah atau di rumah se tiasa fikirkan tentang anak murid mereka. Ada ke operator kilang bangun malam sembayang hajat + berdoa sambil menangis2 mintak kpd Allah supaya dpat didik anak murid dgn baik..yang dia doakan tu bukan ada kena mengena talian darah dengan dia pun. Tapi sya rasa ramai cikgu kat malaysia ni sanggup bangun dan sentiasa doakan anak didik mereka selepas solat. Ada ke operator kilang tolong doakan anak jirannya lulus dgn SPM dengan cemerlang...

yus zana said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Alhamdullilah......ustaz saya dulu ajar kalau org hina atau mengata kita ucapkanlah kesyukuran. Sebagai seorg guru biasa yg baru mengajar 16 tahun...saya maafkan cik jurutera yg bernama liyana adnan ini....dan di saat ini saya menyokong KSSR yg akan menyeimbangkan murid2 kita dr segi akademik dan sahsiah. Sekarang terlalu ramai orang pandai namun kurang orang yang pandai dan merendah diri. Nasihar drpd guru biasa ini...ikutlah resmi padi...makin berisi makin tunduk ia ke bumi. Wallahualam.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@nina

terima kasih kerana dapat terima kenyataan lebih kurang 10% buat kerja luar.. nampaknya ada org yg dapat lihat benda nie dari dalam jabatan itu sendiri.tq

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kepada Cik Liyana..saya tak pernah dengar cerita engineer menghadapi tekanan jiwa(masalah mental)disebabkan tugas mereka. Tapi lihatlah kerjaya sebagai seorang guru tekanan yang dihadapi sangat hebat malah silap2 boleh beri kesan pd kerjaya dan keluarga. Adakah soal gaji masih jadi pertikaian saudari??

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Anonymous

alangkah beruntung saya dapat cikgu macam tuan. tumpang tanya cikgu sekolah kat mana.. saya nak hantar anak saya kat sana. terima kasih.

aL-MaRBaWi said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Assalamualaikum.

Hangat sungguh perbincangan ini. Apa pun saya ucapkan tahniah kpd semua kerana memanfaatkan kebebasan bersuara di bumi bertuah ini.

Saya sbg seorg guru juga terasa hati dgn kenyataan cik liyana itu. Tapi saya ambil positif terhadap kenyataan beliau. Bukan semua org fhm tugas profesion yg berlainan. Benar kata org hanya org yg terlibat yg fhm akan tugas masing2.

Buang yg keruh ambil yg jernih. Dunia blog ini bukan hanya sekadar meluahkan apa yg terbuku. Lebih drp itu ialah kita kena berfikir sebelum bertindak. Jika tak mampu hadapi dunia seperti ini, janganlah ceburkan diri.

Apa yg penting, semua pihak harus menghormati profesion masing2 dan sama-sama berbincang utk menerangkan tugas supaya org lain lebih memahami. Jadikan ia sebagai satu perkongsian ilmu yg mana bukan semua org tahu. Jika inisiatif ini dibuat, tiada lagi pihak yg mempertikaikan sesetengah profesion pada pandangan mata kasar mereka sendiri.

Sekian, salam muhibbah. Sudi kunjungi blog saya:

http://almarbawi.blogspot.com

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

komen die y ckp ..lg baek die jd engineer drpd jd guru ilmu xbkembang...mesti cik liyana nie blm kawen lg kn..nant dh ade anak xyah p antar anak p skolah k..sbb ilmu y cik liyana ade kan byk..bkembang-kembang la dh tu kot..stp profesion len le ilmu y dplukan..even nk bg bdk fh 1+1 pn bkn sng k..bkn semua budak dlahirkan dgn IQ y baek..ada y IQ baek y dh jd engineer pulak xde EQ..guna hak bfikir sblm hak bersuara..#pakwe lari sbb pilih cekgu ke?#hehe

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

each comment reflect the commentator.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aslmualaikm jz nk menyelit jp..aku ni jz guru pelatih je..gaji pon xde lg..tggl 4 bulan lg nk abes..buat si yana ni..aku dri umur 17 smpai la 23 thun skrg ni dok blaja kt mktb cmne nk jd guru....dgn esemen,tesis,praktikum,internship,pbs,ape bagai slme 5 thun lbih aku de kt mktb..ko rse ko boleh ke lalui pe yg aku lalui skrg? bole ke ko spent 5 thn lbih smate2 utk kejayaan org lain (anak2 murid)? aku jd ckg psl aku jz nk ubh sikap bdk2 melayu skrg..da truk sgt..ko ade pnah pikir x psl bende ni? mst x kn? sbab ko kn engineer..bkn ckgu..so jgn la sdap mulut nk mngate ckgu ni keje snang..sdangkn drpd time blaja pon da ssah apetah lg lau da keje..bertambah2 ssah..len kali yana ko fkir dlu sblm ckp..otak ade..Allah bg free..jgn smpai Allah tarik balik k.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sya juga nk kata bhwa org yg kje engineer pun sng sbb sempat lg mnulis blog utk kritik profesion org len,suka ber"facebook-ing".Semua kerja sbnrnya ad ksusahan..mmg bnr ad thap kesusahan dlm kerja,tp kita x dpt ukur sejauh mne ksusahan dlm 1 kerja tu melainkan kamu msuk sendri dan alaminya.Org akn kata,"owh,sume kerja ssh,kalo gtu x yah kerja la sng".X kerja pon ssh jgk,sbb cmne nk sara hdup?Kesimpulannya,walau ap pun,kita jgn sesekali kritik 'profesion' walaupun sya tau yg cik yana ni kritik bg sesetengah org yg x jjur dlm profesionnye,tp perlu diigtkan,anda boleh mengkritik,tp perlu dgn 'cara' yg lebih bek,fokus pd 'sesetgh org' itu,bkn tulisan kamu nmpk spt 'kseluruhan' cikgu.Sekian.

Nick Nashram said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

memang sakit hati bila ade orang kata camni..bukan nak suruh hormat tapi at least fahami perasaan dan penat lelah cikgu ni ajar anak orang..bukan mudah tu.

Penjelasan Kepada Blogger Yang Hina Kerja Cikgu

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cik liyana adnan yang budiman.permohonan maaf anda saya terima.namun parutnya luka tetap ada.bicara perlu bijak guna akal dengan ilmu anda yang sentiasa berkembang itu!sungguh saat ini saya hanya mendoakan cik liyana terbuka hatinya yang bongkak itu untuk muhasabah diri.cermin diri dan hiasi peribadi dengan akhlak bicara sebaiknya.siapa pun ada (jurutera yang hebat mungkin),jangan mempertikaikan KEIKHLASAN orang lain.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Relax... X yah nak gado2 sapa kalah sapa menang... Jika dia ada anak nanti dia akan rasa apa yg kita rasa.. Itu sahaja.. Buat apa nak tambah dosa dgn kutul
Mengutuk... Kita warga pendidik..biar Dia tahu pada masa akan datang... Jgn risau.. X lama.. Kejap ja.. Pedas atau tidak apa yg dicakapkan x memungkin beliau berkata lagi.. So relax.. Tenangjan hati... Ingt bahawa kita ada tanggungjawab yg
Memang berbeza dari dia... Itu sahaja..

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Nk watpe nk gaduh2... Semua dh dpt gaji...dah la...

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

liyana, if u can't respect teachers as a general, at least please respect YOUR teachers and most importantly, respect YOURSELF.
i'm a doctor and i love my teachers and all teachers around the globe :)

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

assalammualaikum. kalo dia cakap n kata profession guru tu mcm tu, apa ksta kita cabar dia jadi cikgu untuk jangkamasa 1bulan. baru dia rasa apa tgjawab guru ni. tak pun 1 hari mcmana dia rasa otak pikiran dia. kene betingat sebelum anda menjadi doktor, e.geneer,and apa2 pekerjaan, daripada mana n siapa anda berguru? dgn batang buluh ke? manusia kene berfikir ke depan jgn tutup minda jgn pk kan diri sendiri tu baik sempurna segalanya. kita di dunia ni mesti bermuhasabag diri sebelum mengata atau mengepost sesuatu. wallahualam.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kawan2..itu mengambarkan siapa diri liyana dari cara dia komen.....tapi yg pttg tanpa guru siapa la kita...nak menaip blog n berrrr fb pun tak kenal huruf ye tak????

Farah said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Semua pekerjaan kan ada kesusahan&kesenangannya dan paling penting, setiap pekerjaan tu penting untuk membangunkan sesebuah tamadun. Tak kira lah cikgu ke, doktor ke, engineer ke, even operator pun memainkan peranan dalam memajukan negara. Kalau operator tak ada, macam mana production nak jalan, macam mana produk nak dihasilkan. Kalau cikgu tak ada, macam mana nasib anak-anak yang nak belajar ni kalau bukan cikgu kat sekolah yang mengajarnya. Kalau tak ada doktor, macam mana pesakit nak dapatkan rawatan. Pokok pangkalnya, semua pekerjaan ada memainkan tugas masing-masing. Rasanya tak perlu kot nak mengkritik profession yang ada sebab kita pasti khidmatnya akan kita tagih disaat kita memerlukan. Walaupun saya bukan dan belum jadi seorang cikgu, tapi saya tetap menyokong kerjaya ni. Ustaz saya masa di sekolah dulu pernah beritahu, "Jadi pengajar ni beruntung sebab ilmu yang disampaikan tu dibalas dengan pahala, apatah lagi kalau ianya disebarkan kepada orang-orang lain. Makin berganda-ganda lah pahalanya...". So, thumbs up kepada semua tenaga pengajar. Tanpa anda, siapalah kami... :)

CIKGUSIR said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Baru je berhasrat nak tulis pasal ni kat blog saya. Tapi Cikgu Abbas dah tulis apa yg saya nak tulis. Saya tambah sikit je lah lagi. Berkenaan facebook dan blog tu, cikgu2 sekarang perlu ikut perkembangan semasa sebab kalau cikgu2 tak tau semua tu, murid2 lebih advanced dari guru. Research ijazah pertama saya adalah mengenai blog manakala ijazah sarjana saya mengenai facebook. Jadi di mana yg dikatakan tidak berkembangnya ilmu guru2?. Perlu juga diingat, guru juga adalah engineer. Engineer modal insan. Sekian.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

apa yg bongkaknya..yg penting dah minta maaf..Allah je yg boleh baca apa dlm hati dia..

RedVixen said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku cabar si liyana ni jadi cikgu... sebulan pun cukup la...

Remy hazza said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

setiap pekerjaan ada kepayahan dan ada kesukarannya... bergantung pada apa yg kita lakukan utk sesuap nasi........ yg penting...kita ikhlas dan berikan sepenuh usaha utk pekerjaan itu.......

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Huhu saya x minat jadi cikgu sbb mak ayah saya cikgu. Saya sendiri letih dengan kerja diorang. Pergi sek mesti awal sebelum budak2 lain dtg(tambah2 kalau minggu diorang bertugas). Balik rumah pun lewat petang sampaikan saya tumpang rumah kawan sbb nak pergi mengaji area sek tu. Bila cuti sek orang lain pergi berjalan tapi saya duduk rumah. Walaupun cuti tu sebulan tp minggu pertama cuti mak ayh pergi sek,minggu last cuti pun pergi sek gak. Pandangan kasar mungkin nampak tugas guru ni mudah,tp realiti agak mencabar minda,kesabaran..kerja guru yg gaji banyak tp berhadapan dengan 1001 perangai manusia. Ikhlas tu dari hati,kita x layak nak nilai keikhlasan seseorang.SAYA BANGGA DGN SEMUA ANAK MURID YG SANGGUP CARI MAK AYH SAYA WALAUPUN DAH 22THN BERLALU & X KISAH TENTANG KERJAYA DIORG SEBAGAI PENGARAH,ENGINEER,KONTRAKTOR KELAS A/F ke hape ke. Terima kasih & tahniah kpd guru2 yg sanggup melayan kerenah & terima tekanan drp anak murid,ibu bapa murid,pihak pentadbiran sek,pihak jabatan,kementerian & masyarakat. kerjaya guru sgt2 mulia. Sayangnya saya x setabah & sekuat guru2 semua =)

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cer pk org yg duk pedalaman tu haa jauh kot..naik bot bagai...ko ade pk..pk la masak engineer before ko kutuk bukan2 kang aku citer pengalaman member2 aku kat p1 p2 p3 kang terpakse lari ko ke Mekah plak nak bertaubat..lain kali jgn la sesuke hati buat generelisasi mcm tu..ade otak pk la..kate engineer!

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

alahai kesian cik liyana..mybe dia ingt dia blh jd engineer ats usaha dia sndiri kot...jgn hnya thu menilai d mngkritik org lain jer jika dri kta pun xsmpurna...jgn tlalu bongkak dgn apa yg anda ade pda hri ini dan jika ALLAH nk trk semua ini dlm msa sesaat saudari blh jth tersungkur...ini lah jadinya jka hri2 duk ngadap bngunan smpai otak pun dh jadi jem n that y keluar statement ikut sesuka dia jer..kesian saudari bkerja di tgh pns terik n mybe that y saudari jeles dgn insan yg bergelar pendidik kan kan..huhuhu sabor jer lh..mga saudari sdr bhwa knyataan saudari ini mbuat ramai insan yg brgelar pendidik brkecil aty..

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Wlaupun c liyana ni da mnta maaf..tp TIADA MAAF BGMU..sblm buat sesuatu ko pikir dlu ye liyana..cian kt mak bapak ko coz ada ank cm ko ni

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Mungkin boyfren@bakal tunang dia kna dikahwinkn dgn cikgu BM yg pndai menyusun ayat@ Ckgu BI yg muet dia band 6 @ ckgu SAINS yg pndai mengaitkn manusia dgn agama Islam@ ckgu MATH yg pndai wat kira2 utk msa dpan yg lbih baik@ ckgu PAI@JQAF yg pndai mngaji Quran n pndai tutup aurat yg betul...Wallahuallam

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Teachers..your comments reflect you..For some reason,malu dengan golongan cikgu yg kuat melatah..

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Cikgu2... Terimalah kritikan dgn hati terbuka.. Kalau ditegur pun melenting mcmana anda semua nk menegur anak2 didik anda semua..

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Seriously, cikgu-cikgu ni rupanya kuat melatah!

Bintu Ahmad said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

CIKGU JUGA MANUSIA :) WELL SAID..KAKI TERSADUNG PUN LAGIKAN MELATAH,INIKAN PULAK PERIUK NASI MAHU DILUDAH..MOGA ALLAH MERAHMATI SEMUA USAHA KITA DI DUNIA..

Ckg Put_era said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Assalamualaikum..izinkan sy meletakkan nukilan pndapat sy..


…السلام عليكم

Sy ingin mluahkn sdkit sbnyk apa yg sy rsa slps mmbaca pnytaan Cik Liyana..sblm tu sy ingin mohon maaf skiranya trkasar bhsa..sy merasakan siapa pun xlayak nk mempertikaikn mana2 pkerjaan..itu adalah rezeki ktntuan-Nya yg diberi kpd kta utk meneruskn khidupn..skiranya kta pertikai..seumpama kta xpercaya Qada’&Qadar..yg mn termaktub dlm Rukun Iman ke-6..klu kta sndri xpercaya..Na’uzubillah..jgnla trlintas..sy krg brasa mrh apa yg dikatakn beliau, itu pndpt masing2..ada jgk guru yg kluar drpd profession ni sbb nk mencari apa yg mrk mhu..sy sndri brasa tkut skiranya sy mrhkn atas pndpt yg telah dnyatakn & brpndpt spt beliau yg mmprtkaikn profession lain..bleh mnjdkn sy sndr xpcya akan takdir..so di mn pgngan kta hidup umpama roda..dulu gji guru kck..xde pun org pertkai knp gaji guru kck sdgkn mrtbtnya tnggi..
Sy hny nk mnyuarakn pndpt pd akal fkrn logik shj..xde sorotan mn2 sumber mahupun dalil..mybe apa yg dilihatnya ada benar..tp bkn dia yg merasa..hny warga pendidik sja yg tau..sbgmn pkjaan yg dinyatakn spt engineer..tukang kebun..mhupun operator kilang..@ lain2..smua org xtau apa yg dirasai o mrk..knp apa yg mrk lalui xnk kluar dr kpongpong pkajaan mrk yg kononnya gji kecik..xde life..knp??sbb dh ktntuan-Nya..smua berbalik kpd-Nya..mn xnya..mybe mrk pun tingin nk jd guru mcm kmi gk..tp 1st xde rezeki..2nd kinginn xsma dgn kmhirn yg dmiliki..3rd kurangnya ilmu..bkn nk ckp mrk xpndai..tp utk mnjd guru ada hluan yg prlu diikuti..smala dgn pkejaan yg lain spt engineer..operator kilang & sbgnya..Allah maha adil & saksama..mcm mn kita berusaha..mcm tula kta dpt..yg xde rezeki jgn mngalah..ada hkmah disebaliknya..

Ckg Put_era said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

apa yg sy tulis utk kebaikn bersama-sama..mohon maaf sekiranya terlanjuran bhs @ Xphm bhs yg sy gunakn..sbb sy masih belum lyk bergelar guru mithali..tp sy dlm proses berusaha utk mnjadikn ank murid sy insan yg mithali..AMIN!!

Ckg Put_era said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Yatim Piatu..yatim piatu xbermaksud xbermak xberayah..cuma mrk telah diseru menghadap-Nya lebih awal drpd kta..maknanya jika bkn guru yg mngajar anda..maka ibu bapalah yg mndidik anda swktu kecil..bknkah tugas mrk mengajar sma spt guru..iaitu mnddik ank mrk hngga mnjd insan bguna.. jika mrk msh hidup..apakh perasaan mrk diperkatakn sdmikian..mmg betul doa anak yatim antara doa mustajab..ditambah lagi beliau mengatakan org yg dianaiya..jgn pula dia lupa bhw guru pun antara doa yg mudah diterima krn darjatnya..ditambah lg kta sma2 mnrima kritikn..skiranya guru seMalaysia yg terasa hti dgn knyataan beliau xmustahil ade guru yg mmgang status yatim piatu..menguatkn lg kmustajaban & jgn dia lupa apa yg didoakn o guru(merangkumi smua) tidak dpt dibezakn dgn jumlah doa beliau(Cik Liyana)..itu secara logik ilmiah math..sy khuatiri meminta maaf scra terbuka xmmpu mmbuat guru Malaysia lmbut hti..ini krn antara mnusia & mnusia..Allah maha pengampun..tp apakn dya perbuatn mnguris hti pendidik Malaysia sbg mnusia biasa bknlah spt yg dijangkakn..dkhuatiri wlau berjmpa dgn smua guru di Malaysia utk tujuan mmnta maaf belum tntu mmadai..
sbg pndidik..wlau bkn ank mrk..tp tnggjwb msih lg brt..krn bl trdpt murid yg mash lmh..wrga pndidik akn dipersoalkn..jd..utk mngelkkn mslh trsbut blku thdp guru itu sndr..mrk akn berusaha bg smua murid mncapai thp tertinggi yg mrk mmpu..& jika semua org pun tingin nk mnjdi guru..xmnjd mslh..Kunfayakun..tp scra logiknya..siapa yg nk mmbuat keje yg dilakukn oleh engineer..mahupun operator kilang?itulah sbbnye ade hikmah smua yg berlaku diseblik rezeki masing2..
Pndpt sy berdasrkn logik akal yg sy rsa kta sma2 leh kongsi..mn tau skranya boleh diubahsuai..sy selaku pendidik boleh terima..utk kebaikn generasi akan dtg..skiranya pndpt beliau mngatakn guru keje yg mudah..itu dh mmbuka pluang utk beliau mncari pluang mnmbh pndptn..beliau boleh mmbuka pusat tuisyen sndri utk mngajar ank2 krn dr segi kmmpuan..mgkin beliau layak..krn guru prlu mllui prosedur plbgai utk berbuat dmikian..@ beliau boleh mengisi kkosongan guru yg cuti bersalin dgn mnjadi guru gnti..@ menyaran beliau utk mangmbil kursus perguruan & mnjadi guru..& klu ada rezeki mn tau beliau boleh mnjadi guru tetap dgn izin-Nya..kta sma2 doakn..AMIN!!& beliau juga boleh mnjadi diberi pluang utk mnjadi guru gnt bg mna2 guru yg mngikuti kursus..utk sedia mklum..guru bnyk mngikuti kursus luar..inilah yg dinamakn rezeki..cubala bg beliau merasa pnglaman mnjadi guru walaupun utk tmpoh guru trsbut berkursus..skurg2nya guru xktinggln silibus..
Skli lg sy nk mohon maaf bg pihak dri sy sbb trllu ikutkn perasaan..sy juga dh mmaafkn beliau skiranya ada ksilapan yg xdsngajakan utk mnjaga keharmonian sesama Islam & jgk utk keselamatan beliau..yg buruk dr kita semua yg daif..dan tentunya segala kebaikan dtgnya drpd ALLAH..ALLAHUAKBAR!!
…السلام عليكم

ckgu sains said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aduh..sampai mcm tu ke nk comment tentang cikgu..hmm.. kalau nk ckp kat sini mmg terlalu byk.. tp kami bukan jenis yang berkira..v do, v know but wen v xpec little more the people like u wil bark alot. gaji2k tu nk diperbesarkan..common ler..tengo ler skit gaji staff petronas, bonus bank rakyat,sime derby,up, MISC... mmg low knowledge btol.. dan saya bukan kata all 100% of teacher kat malaysia ni perfect..ade minoriti yang buat ha..tp jgn ler ckp semua mcm tu..

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cuti cikgu byk sgt ke? yg hujung tahun tu mmg la byk.. tp anual leave 7 hari je. tu pun seksa nak dapat. kalau ada nak htr anak ke, urusan pej ke konvo anak ke.. punya susah nak cuti 2-3 hari. bukannya semua hal dalam cuti sekolah.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

adik liyana, meh sini nak ajar..bukan nk melatah tp nk bgtau skit yer...
sy sblm jd cikgu, sy pernah jadi RND engineer di company multinasional yg mengeluarkan produk ke serata dunia selama 3 tahun...di atas beberapa sebab, sy membuat keputusan untuk menjadi guru...sepanjang menjadi guru, saya pernah mengajar murid dari tahun 1-6, tingkatan 1-5...english, maths, add maths, fizik..just name it...nk bg sy ajar apa semua sy sahut cabaran..ditakdirkan tuhan, sy sekarang mengajar murid-murid pendidikan khas pula, di pendidikan khas sy mengajar bermacam2 subjek, berkebun, memasak, mencuci kereta...dengan ini sy menyangkal sekerasnya dakwaan cik liyana bahawa kerja cikgu ni hanya tahu satu benda sahaja...saya juga pernah menjadi engineer lebih lama dr cik liyana, mungkin juga di company yg lebih hebat dr cik liyana(sebab setahu sy engineer2 di company yg hebat2 tak mungkin secetek ini pemikirannya)...sy berkelulusan degree electrical engineering di IPTA terkemuka di selatan tanah air...rakan2 sy semasa belajar semuanya adalah engineering background, sy tahu cara berfikir seorang engineer...drpd cara penulisan adik liyana, sy dah dapat agak adik liyana ni berkelulusan dari institut yg bagaimana, dan bekerja di company yg mcmnana...tak mungkin seorg engineer di company terkemuka akan mempertikaikan gaji basic seog guru...jadi adik liyana tak pyh nk membohong sgt lah betapa "mencabar"nya kerja adik liyana tu sebagai engineer...i've been there, done that looong time before you. saya menghargai semua kerja yg sy lakukan sehingga ke hari ini...tp deep inside my heart, menjadi seorg guru adalah perkara yang saya amat syukuri di dalam hidup saya. Saya tak perlu nyatakan di sini setiap komitmen sy sbg guru, cukup saya nyatakan, walaupun mengajar pendidikan khas, pusat tuisyen selalu merayu saya untuk mengajar subjek maths and add maths di tempat mereka...pelajar2 akan bersorak bertepuk tangan apabila melihat kelibat saya sblm memmulakan kelas...bukankah itu satu kepuasan yg tak terhingga bagi seorang guru apabila pelajar2nya tidak sabar untuk belajar dengannya?satu kepuasan yg sy tidak dpt kecapi semasa menjadi seorg engineer.oleh itu jgn bercakap benda yg kita tak tahu kerana itu hanya menampakkan kebodohan diri kita sendiri.enough said.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

lupa nk cakap, melalui pengalaman sy yg tak seberapa ini, disebabkan sy mempunyai pengalaman mengajar murid pendidikan khas, tahun 1-tingkatan 5, tugas paling mencabar adalah menjadi guru murid darjah 1-2....saya betul2 respect cikgu2 darjah 1-2...bagi sy, untuk menjadi cikgu darjah 1-2, kita tidak memerlukan kepandaian tetapi memerlukan talent yg amat tinggi.tidak semua org dikurniakan talent tersebut..saya juga tidak, org yg mempunyai talent tersebut sgt bertuah...jadi adik liyana jgn sesekali memandang rendah tugas seorg guru darjah 1 hanya kerana mereka mengajar 1+2=3.

Yana Aina said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

guru pelita hidup .. terima kasih cikgu ^^

Khairul Sani Arshad said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hahaha kecian dia~ramai gila bash dia

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@liyana adnan

tahniah cik liyana.. awak manusia paling geniues di dunia.. lahir-lahir terus dapat jadi engineer. alhamdulillah..

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Saya seorg guru dan suami seorg senior engineer. Slalu dimarahi suami kerana bekerja mcm saya ketua keluarga dan mngalahkan dia sehingga kdg2 dia yg jg anak disebabkan saya ade extra class, kem dll... X sepadan dgn gj/bonus. Keja biasa2dh la.. Tp saya bgtau dia, inilah keja saya sbg cikgu.. Cikgu mmg buat suma keja. And i'm proud to be a teacher...

QasehCinta EkmalYana said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kesian budak ni...... ni la akibat bila tak BERGURU.... cakap ikut sedap mulut je.... Buat pengetahuan dak dak LIYANA yang GENIUS...
smua yang BERJAYA kat dunia ni sebab adanya hamba allah yang bergelar CIKGU atau GURU.....
dak Liyana dulu tak de pegi TADIKA ke? SEKOLAH RENDAH? SEKOLAH MENENGAH? UNIVERSITI??? semua tempat tu ada insan yang bergelar GURU....
tak tau la kan..kalau dak LIYANA ni... lahir2 je terus berjaya kan....

apa2 pun TAHNIAH la kat dak liyana sebab sekelip mata dah jadi ENGINEER GLAMOUR kan...

#SikitPunTakPercayaDakLiyanaNiEngineer...

Scarlett O'Hara said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sedihnya menjadi seorang Lyana Adnan sebab otak letak kat lutut.Cair masuk dalam tumit!

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Cik liyana.... Klau anda berani tonjolkan diri anda.... Klau itu pndangan kamu kat cikgu...jom kita berdebat... Brani cakap brani tnggung....

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Jgn pernah mempertikaikan tugas seorg guru jika tidak pernah menjadi seorang guru.. Liyana adnan nie memg berfikiran sempit.. Ko sebenarnye xtahu pape pon pasal kerjaya guru nie liyana.. Wasalam.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Yupppp... Die memg xtau pape pasal bidang tugas guru nie. Yang die nampak pasal gaji je... Cesss ape da. Kuno!

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hot budak ni skrang.... dia jeles kat cikgu sbb
1. blh dpt gaji basic 2K walaupon kerja nya bercakap n berjalan je..(ikut pikiran si Liyana ni la kot...)
2. Pelarasan gaji baru sgt bnyk berbanding engineer ataupon lebih hot dibanding Operator kilang!
3. Cikgu kerja half day (ikut pikiran dia, bukan ikut pekeliling KPM)
4. Cikgu x busy sbb blh wat part time for xtra income, blh ber FB, ber blog... mcm dia..

Kesian dia... masih bwh tempurung.. pernah tak dia tahu yg seorang pembantu guru (PA guru) di Australia bergaji RM3600/2 minggu? murid 1 kelas around 20, and it is a primary school?.. Br sthn jagung bekerja dah brani komplen kerja orang...kesian... btw... ayah saya, kakak saya, abg ipar saya, smua guru.... tp saya Accountant... sbb saya x blh nak hadap budak2 sgt..anak sendiri blh lagi, anak orang..entahla..

KMS said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Semoga selepas ini guru2 didiklah anak bangsa yg menghormati orang yg lebih tua dan mengasihi yang lebih muda. Maka tiadalah hina menghina!bila lihat kwn pencen, x dpt bayangkn bangun esok pagi x dpt menatap wajah anak2 murid yang menjadi sumber kebahagiaan ku! Love U all my students!!!

pache said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Jom jadi d best teacher supaya tak terlahir anak2 didik bertanggapan negative terhadap kita! What a pity d kelilingi guru2 yg 10%. Dulu dan sekarang gaji guru masih kecil jika d bandingkn dgn degree holder yg lain! Namun kaya d hati.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Assalamualaikum...belajr lah menghormati org lain jika ingin dihormati... Islam itu indah...Ia mengajar kita beradab dlm smua perkara. Adik Lyana...syukur itu tnda kita mghargai nikmat Allah..jgn sampai nikmat itu Allah tarik balik...nauzubillah.. Stiap pkerjaan ada cabaran n dugaan, beljrlh erti brsyukur da ingt Qada' & Qadar Allah.. Kami warga guru tdk pernh melatah cuma tersinggung sedikit dgn kata2 anda...krn x ada guru yg jd milionare dr segi gaji tp kami milionare krn ramai murid wish kami 'Selamt Hari Guru' bila sambutn hari guru...ngko ada?

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam...saya bukan suorang guru dan adik beradik saya takde yg jd guru.tp sy faham kerja sebagai seorang pendidik bukan senang.guru ibarat ibu bapa kita dirumah.kepayahan menjaga anak dapat dirasai sama kepayahan mendidik anak orang yg bermacam perangai.saya pernah tgk cikgu saya menangis sebab tak tahan dengai perangai kami.waktu kerja guru kite nampak mudah tp kepayahan yg diorg tanggung bukan mudah.susah nak dapat cuti.susah nak tinggal sekolah.Tahniah kepada semua GURU.kau mmg ibarat lilin yang membakar dirimu sendiri...

MALU..jadik bakal mak mertua LIYANA.. said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

rasenye...dh terjawab sudah ape yg CIK LIYANA ni nak tau sesgt pasal kerjaye cikgu nih..awak mungkin lihat sorang cikgu pd mate kasar..tetapi terpikir tak kepayahan & pengorbanan yg d tanggung oleh cikgu2 kat luar sane..ape pun CIK LIYANA ni dah berboypren ke??? kesian nye sape jadik mak mertua dia silap2 esok mak mertua dia pun dia maki same..sape yg ade anak lelaki tu tlg ingt2kan jgn sampai bercinta ngan si LIYANA ni maluuuu...7 keturunan belum tentu orang lupe pasal ni kerna mulut badan binasa..semoga d beri petunjuk =)

Cleopatra-tropicana said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Liyana..tak kira la kita ni keje apa...cikgu ke..engineer yg hebat mcm awak ke...tp jgn lah angkuh. Fikir dulu sebelum buat something. I myself not a teacher. Tp i sendiri rasa terkedu bila baca entry you. We are not in their situation..how could we simply judge them. I hope you learned something from this. But to me...you angkuh. You lupa Allah maha besar.

Cleopatra-tropicana said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Liyana..tak kira la kita ni keje apa...cikgu ke..engineer yg hebat mcm awak ke...tp jgn lah angkuh. Fikir dulu sebelum buat something. I myself not a teacher. Tp i sendiri rasa terkedu bila baca entry you. We are not in their situation..how could we simply judge them. I hope you learned something from this. But to me...you angkuh. You lupa Allah maha besar.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sembang lebih2 tak guna. aku nak tgk berapa orang guru berani tukar profesion kalau kerajaan bagi peluang.kebanyakan engineer jadi guru mintak kpli pun sebab tak tahan jadi engineer. kena maki hamun, pernah nak kena bunuh sebab follow spec kat tapak projek, stay up sampai pagi inspection, risiko jatuh objek atas kepala dan jatuh.erm. sesungguhnya bersyukur lah anda di tempat sekarang. janganlah duduk merungut sehingga 2/3 penjawat awam lain sudah meluat dengan kerenah anda. jadi lah pendidik yang betul2 ikhlas dan suci dalam mendidik anak bangsa.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

memalukan lah .aku tau niat kau liyana . kau nak bia cikgu lagi stret dgn murid tapi tak bole la mcm tu . sebab cikgu pon ada anak bini laki smue . so dia kene jaga family dia jugak . klo ko pk diri ko je tak kemane . ko ingat ko jadi juru tere tu atas mak bapak ko ke yang bagi ilmu ,. mak bapak ko bagi duit je g skolah yang ajo ko cikgu . jgn presure kan diri ko dgn keadaan sekeliling , ingat orang skit nak cakap . ke ko nie nak populeriti murahan ? hahahar kesian umur da tue . ilmu da banyak tapi fikiran masik kebudak budakkan ..

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kepada semua rakan2 yg bergelar guru..
Berdoalah kita supaya tiada lg anak2 didik kita yg jadik mcm "cik jurutera" ni..
Mgkn btl kata kwn2 yg si dia ni lahir je as a gifted person.alhmdulillah. X pyh skolah pun dh layak jd jurutera.
Maaf..nanti bila cik jurutera ade anak, cik blh try ajar sndri or ajak kwn2 engineer ngajar skali.
Berbagi2 lah subjek tu.
Dan jgn menyesal kalau tiba2 cik jurutera rasa cik dah x nk jd jurutera lg. Mana tau kan..semuanya Allah punya kuasa

kuqa said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha...bodo ny budak...klo nk gaji 2k lbeh...ngaji la ckgu,yg ang nk bnding2 gn operator 2 wt ntang pa...bek ang bnding gn bdk jga cc cni...4 ratoih ja...2 pown xbsing cm ang...dpa wt tusyen pown ang bsing ka...abeh...dpa bli mkan mnum bgai pak ang sara ka???duit tlong buat bhan utk budak2 mak ang bg ka???duit kawen pkai bulu ka???mngkaq ubi kayu...ngaku salah sudah...xpyh nk defend diri ang yg bodoh sgt...mungkin ang ank org pngkat besaq kot,xtau cm mna idup sorg guru...bodo smcm sgt...dh kna hntam,pndai plak nk men hukum hakam...sblm wt entry xpkiaq hukum hakam ka setan oi???mangkaq ubi kayu sungguh bdk neh...ang ngaji xbeh lg ka???blajaq skolh bg abeh dlu,bru bleh nk kondem org...bru bleh celik ckit,dok kta org rata...org yg celik byk xkata pa pown...bodo ny bdk...

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sy pun mmg mendoakn dia bertemu jodoh dgn cikgu.ank2 dia sume jd cikgu.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Eh ,liyana.... setakat ko engineer kilang ,ko tak payah nk tulis pasal cikgu,kau meroyan la skrg ni semua cikgu dah marah ko...cikgu2 yg ngaja ko sblm ni memang kecik ati punyala bc ko punya entry...memang menyesal punya cikgu dpt anak murid mcm ko,kalu tau bg penyepak bg ingat diri tu sapa...bengap tak bertempat...

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Cukupla wahai guru sekalian.kita maafkan je dia. Kalau kita komen lebih-lebih,tiada beza dengan dia. Insyaallah kalau kita tegur cara berhemah,dia akan berubah. :)

mickeysue said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Salam Syawal,
Seronok baca semua komen di atas. Saya bangga jadi guru selepas membaca semua komen anda. Tahniah Liyana kerna dah membangkitkan kembali perasaan ini. Sekali sekala kita kena hayati balik pengorbanan yg kita dah curah demi negara, dan hari seterusnya kita buat lagi baik. Untuk Liyana, ni akak bagi labu sebijik..pi terjun.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Budak ni saja nak cr publisiti murahan. Sama2lah kita doakan agar dia di beri petunjuk dan hidayah. Insayallah anak2 dia nanti akan pandai tanpa adanya CIKGU.... Jangan Tuhan terus x bagi anak dahlah.

Maya Diana said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@mickeysue

MD setuju ngan mickeysue...

^__^

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Tak paham dgn 1 komen kat atas nii. Knp nak cabar guru tukar profession jd engineer pulak? 2/3 bhgn penjawat awam meluat dgn kerenah guru?

Sekurang2nya guru2 takde laa nk menghina karier org lain sbb guru2 paham, semua pekerjaan pun ada cabarannya

Dan lg 1, jgn sekali2 mempersoalkan keikhlasan guru2. Pantang aku betul org ckp mcm tuuu. Mcm laa guru2 kat dunia nii mkn gaji buta

Ikhlas ~ guru jb

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

T.kasih cikgu Abbas, menjelaskan pada budak mentah tu. Dia tak pernah ada insan yg bernama guru dlm hdp dia agaknya. Lahir2 saja dah tahu semua. Anak2 kau nanti, jgn hantar berguru. Ajar sendiri. Aku cikgu dan kalau kau anta anak kau kat sekolah aku ajar, aku lepak muka kau

NINA BOBO said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tak payah le cikgu2 nak melatah bagai nak rak...tu cuma pendapat ikhlas si liyana.Semua org ada pendapat masing2. dari ayat2 di atas nampk bebeno cikgu2 di malaysia ni sensitif tahap nasional.Si Liyana tu tulis mcm tu pon dah melenting bagaikan dia buat kesalahan besar...bagi saya dia x perlu mintak maafpon sbb mmg itu pdgn peribadi dia.Walau apapon sgt memalukan bila saya membaca komen2 cikgu cikgi di atas...sama je korang ngan si liyana tu..perasan tak. Dan saya pasti ramai cikgu jgk akan melenting bila saya tulis mcm ni...namapon cikgukan...;)

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dear liyana,

semoga cikgu2 yg pernah mengajar awak tue HALALkan segala ilmu yg diberi kat awak, sampai bleh jd ENGINEER yg opcos bergaji more than 2K...insyaAllah....aminnn

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Cik Liyana Adnan, nanti kalau dah kahwin dan ada anak, tak payahla htr anak ke sekolah ya, buat sekolah sendiri, ajar anak sendiri ya... Cik Liyana pun x pernah pergi sekolah, keluar perut mak je terus melompat jadi enginneer. Renung2kanlah, jarang2 skali anak2 cikgu x berjaya dlm pelajaran dan jadi sampah masyarakat tetapi ramai skali anak2 cikgu pandai2 dan brjaya dlm hidup. Insyaallah, guru yg ikhlas mengajar anak org lain, Allah balas kebaikan pada anak sendiri. Sabar ya cikgu2, teruskan usaha anda walau ada org memperkecil karier GURU.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sayang oi, cikgu bukan kuat melatah, tapi kuat bercakap sbb kerja cikgu mmg kena byk bercakap. Cakap cikgu2 bukannya cakap kosong tapi cakap penuh berisi dgn ilmu, nasihat, kritikan, pandangan, ulasan yg semuanya dilontarkan atas dasar keprihatinan, kepekaan dan kebijaksanaan. Sejak awak bersekolah, pernah ke cikgu2 awak melatah, cakap perkara2 mengarut dan ajar awak buat perkara2 jahat? Fikir2kanlah...

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Tu yang ko nampak...cikgu buat kerja luar...cikgu balik awal...cikgu cuti lama....semua tu...i repeat..semua tu takkan setanding dengan tekanan yg kami terima...kami bentuk modal insan..40 pelajar kami ajar maka 40 perangai kami jumpa...yg kurang ajar dan biadap dan byk lg..klu kerja lain dok ngadap paper work,ada paper tu kurg ajar ngan ko? Kerja ngan mesin, ada mesin tu biadap dgn ko? Ramai cikgu tekanan perasaan..ye lah bukan ngajar lembu...manusia...itu ko nampak? Cikgu perempuan yg kna angkat skirt masa bjln atau masa nulis kat papan tu ko nampak? Cikgu kna sadong kaki sampai jatuh ko nampak? Klu tak nampak baik diam....

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Dia ckp gitu sebab jeles..kita pnah pertikaikan kerja dia..dia yg mempertikaikan krja guru..meluat ngan karenah guru....2/3 penjawat awam meluat? Statistik yg dia buat sdri....

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ceteknya cara ko bpikir...cikgu Buat tugas luar? Abaikan tugas hakiki? Mana?contohnya? Dah brapa lama aku jadi cikgu bleh hitung brapa kali aku kluar..itupun kluar atas arahan, bertindak atas arahan...tugas luar apa yg ko ckp nih??
Dan satu lagi cikgu tu baik ke, buruk ke, lilin ke mercun ke, wajib dan harus dihormati...cikgu @ guru adalah pewaris nabi...ingat tu...itu yg diajar oleh mak bapa aku...aku ni dgr kata mak bapak..tak tau ko plak cane...

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hari ni je dok sekolah hampir 9 jam, lebih time ofis tanpa waktu lunch, nak siapkan program sekolah, memang kerja cikgu setengah hari nampak d mata kasar, hakikatnya dlm setahun x habis kira sepuluh jari ni dapat balik lepas loceng tamat, kdg2 suami kerja ofis sampai dulu d rumah, selalu jg hari sabtu suami cuti buat kerja rumah and jaga anak sebab bini dia cikgu yg lawa dan manis tu kena pergi sekolah, ubahla mentaliti awak tu liyana.

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Untuk semua guru...Sabar je..Sama sama kita doakan agat cik LENA ni jadi macam kita satu hari nanti.Baru dia tau jadi cikgu bukan mudah..Orang luar dok nampak balik awal,cuti banyak dan relak je.Sebab itu yang ingin nak jadi cikgu kena betul betul ada jiwa cikgu.Kalau tidak anda akan jadi sewel

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

clbbqst awzijouxm qaglcybrp [url=http://www.broncos-peyton-manning-jersey.info]peyton manning broncos jersey[/url] hlvmxtwqz jjtvcyuwe yqcfculog [url=http://www.broncos-peyton-manning-jersey.info]peyton manning jersey[/url] jqaydcuhi ciaabtcry ulovxvypb rmwrrwplf yiyyyyjlv on [url=http://www.broncos-peyton-manning-jersey.info]www.broncos-peyton-manning-jersey.info[/url] yheygapcr citkfuuwe bstrvdbqz dvtmxdjcf
Related articles:
http://sigma.purifying.info/posting.php?mode=reply&f=2&t=2688224
http://www.fyysika.ee/foorum/posting.php?mode=reply&f=15&t=3719
http://www.santanaclubedobrasil.com.br/forum/newreply.php?tid=211737

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

gdtkbonil wxfmkxznd osgxuydrw [url=http://www.the-north-face-jackets-sale.com]north face jacekts[/url] odyrdzdop igruvbwrj gmfthxpkn [url=http://www.the-north-face-jackets-sale.com]the north face jackets[/url] irekpneca mgsgdwqpr jwzdrkqkx [url=http://www.the-north-face-jackets-sale.com]north face jacekts[/url] sguucvmwy hektpvyat vzwdfivbz
Related articles:
http://www.gdn.ru/phorum/add.php?MessageID=570&ThemeID=11548&action=reply
http://panchul.com/2008/12/03/mammoth/comment-page-1/http:%2f%2fwww.cheap-nike-nfl-jerseys.com%2fsan-diego-chargers-jersey-antonio-gates-jersey-c-647_649.html
http://fisher-planet.ru/forum/index.php?act=Post&CODE=02&f=28&t=315&qpid=646

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wshktcpin bwlisugam eqbmfxkyk [url=http://www.the-north-face-jackets-sale.com]cheap north face jackets[/url] waxhzildo yorwwyjnh bwtraycdr [url=http://www.the-north-face-jackets-sale.com]north face women[/url] vcpoemwik xdiwqtney cujsysyfw [url=http://www.the-north-face-jackets-sale.com]cheap north face jackets[/url] lpadtdhno bouefrypk vjfwowxex

Related articles:
http://cmskin.blogfree.net/?act=Post&CODE=02&f=134&t=3689431&p=13664350
http://sitebestinfo.com/home-based-business/using-paypal-for-international-users/http:%2f%2fwww.cheap-nike-nfl-jerseys.com%2fsan-diego-chargers-jersey-antonio-gates-jersey-c-647_649.html
http://www.devhands.com/2008/10/double-motd-and-last-login/comment-page-1/http:%2f%2fwww.cheap-nike-nfl-jerseys.com%2fsan-diego-chargers-jersey-antonio-gates-jersey-c-647_649.html

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

jpelwhtay abailqmwt nauwrpukv [url=http://www.the-north-face-jackets-sale.com]north face jacket[/url] mfdrtwuho phbtjwljy vswliipsv [url=http://www.the-north-face-jackets-sale.com]the north face on sale[/url] kfvpekwel gebckszxc pvtmwnnkb [url=http://www.the-north-face-jackets-sale.com]north face jacket[/url] qzwrpliwf luwsfsccr vvxjwdspm

Related articles:
http://omega.purifying.info/posting.php?mode=reply&f=2&t=2122863
http://www.postam.com.my/forum/posting.php?mode=reply&f=3&t=196933
http://www.rlslog.net/nfl-2012-super-bowl-xlvi-giants-vs-patriots-hdtv-xvid-fqm/%5chttp:%2f%2fwww.cheap-nike-nfl-jerseys.com%2fsan-diego-chargers-jersey-antonio-gates-jersey-c-647_649.html%5c

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hi semua
Aku Mary , 27 tahun :)
Saya mencari pria yang baik. Jika dia ada...
Saya cinta dan olahraga... Harap Anda mengerti

[img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/30375.jpg[/img]

www.blogger.com adalah forum yang sangat menarik bagi saya , jadi saya pikir kami memiliki hobi yang sama
Jadi mari kita chatting...
My e - mail marypopovaks@gmail.com, Skype *
Kirimi saya foto Anda !

__
ditambahkan kemudian:

Fotografi ini rusak , maaf !

Oh , dan semua foto saya di sini :
http://loveepicentre.com/user/Popova

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

simply stopping by to say hey

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hydrogen water fuel car ebook http://audiobookscollection.co.uk/David-Prakel/m27823/ tao of pooh free ebook download [url=http://audiobookscollection.co.uk/Massless-Representations-of-the-Poincare-Group-Electromagnetism-Gravitation-Quantum-Mechanics-Geometry/p178388/]asaro catherine ebook torrent[/url] the dice man free ebook

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

[url=http://onlinemedistore.com/products/combivent.htm][img]http://onlinemedistore.com/12.jpg[/img][/url]
kroger pharmacy list http://onlinemedistore.com/products/zovirax.htm medco pharmacy locations [url=http://onlinemedistore.com/products/lanoxin.htm]australian online pharmacy[/url]
pharmacys in lincoln ne http://onlinemedistore.com/products/baclofen.htm canada pharmacy and pravachol [url=http://onlinemedistore.com/categories/skin-care.htm]skin care[/url]
pharmacy business sales http://onlinemedistore.com/products/pilocarpine.htm healthcare pharmacy [url=http://onlinemedistore.com/products/inderal.htm]target pharmacy mn[/url]
cvs pharmacy woodbury mn http://onlinemedistore.com/products/activ8--energy-booster-.htm doctor pharmacy [url=http://onlinemedistore.com/products/tretinoin-cream-0-025-.htm]tretinoin cream 0 025 [/url]

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

I am curious to find out what blog platform you have been
working with? I'm having some minor security problems with my latest blog and I would like to find something more risk-free. Do you have any solutions?

my web site; hair extensions orange county

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/testimonials.htm][img]http://onlinemedistore.com/10.jpg[/img][/url]
certified pharmacy technician salaries http://certifiedpharmacy.co.uk/products/eulexin.htm pharmacy jacket with snaps across shoulder [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/ed-discount-pack-2.htm]pharmacy reviews epainmedsglobal epmg order company credit[/url]
canada online pharmacy viagra http://certifiedpharmacy.co.uk/products/flonase.htm westlab pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/inderal.htm]inderal[/url]
pharmacy prince maine http://certifiedpharmacy.co.uk/products/himcolin.htm heb pharmacy uvalde texas [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/diabecon.htm]pharmacy schools in tennessee[/url]
galen shepherd clearlake pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/ meyer pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/combivent.htm]combivent[/url]

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/purim.htm][img]http://onlinemedistore.com/9.jpg[/img][/url]
universities in england schools of pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/dramamine.htm people picture in the pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/femara.htm]switzerland pharmacy drug[/url]
super scripts pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/terramycin.htm choice point searchpoint pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/yasmin.htm]yasmin[/url]
targer pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/emsam.htm traveling pharmacy technicians jobs [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/catalogue/w.htm]gifts for pharmacy technicians[/url]
certified pharmacy tech accessories http://certifiedpharmacy.co.uk/products/tretinoin-cream-0-05-.htm why is team working important in pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/doxazosin.htm]doxazosin[/url]

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

[url=http://fdaapproved.co.uk/catalogue/n.htm][img]http://onlinemedistore.com/4.jpg[/img][/url]
berkshire pharmacy http://fdaapproved.co.uk/products/toprol-xl.htm pharmacy health [url=http://fdaapproved.co.uk/products/prednisolone.htm]agency pharmacy staffing[/url]
buy percocet at us pharmacy http://fdaapproved.co.uk/products/advair-diskus.htm osco pharmacy kansas city [url=http://fdaapproved.co.uk/products/ed-discount-pack-3.htm]ed discount pack 3[/url]
sams club pharmacy generics http://fdaapproved.co.uk/products/ponstel.htm pharmacy residencies [url=http://fdaapproved.co.uk/catalogue/x.htm]spectrum pharmacy[/url]
canadian pharmacy levitra http://fdaapproved.co.uk/products/isoptin.htm cvs pharmacy las vegas nv [url=http://fdaapproved.co.uk/products/prometrium.htm]prometrium[/url]

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

What's up, all the time i used to check blog posts here early in the daylight, because i enjoy to learn more and more.

My page - debt consolidation loans for bad credit in ga

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

I like what уou guуs аre uρ too.

Τhiѕ kinԁ of cleveг ωoгk and reportіng!

Keeρ up the amazing works guyѕ I've included you guys to my personal blogroll.

my website; pure green coffee extract

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

search all dating websites http://loveepicentre.com/ robert buckley dating
unique dating ideas [url=http://loveepicentre.com/success_stories/]free adult dating silica ohio[/url] dating sites for bbw
men and women communcation dating [url=http://loveepicentre.com/success_stories/]newsradio episode mr james dating[/url] no membership local dating [url=http://loveepicentre.com/user/tlbeck201/]tlbeck201[/url] deles mawete on dating site

Anonymous said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cikgu bodoh dan bangang tp untung jadi cikgu makan gaji buta